26 januari 2022
knie

Wat is een knieprothese operatie?

Je hebt vast wel eens gehoord van een knieprothese operatie. Misschien heb je er op een feestje over gehoord of in de krant over gelezen, maar wat is het? Een knieprothese operatie houdt vaak in dat je een knie laat vervangen zodat de patiënt er gezond uitziet en dat de knie er gezond uitziet en de patiënt kan lopen, maar wat is de procedure die een knieprothese-operatie wordt genoemd precies en hoe kan ik weten of het iets is wat ik moet laten doen en of het de moeite waard is?  Als je niet zeker bent over de procedure, moet je de chirurg vragen om de procedure aan je uit te leggen en je moet de chirurg vragen wat voor voordelen en risico’s de procedure met zich meebrengt. De meeste orthopedisten kunnen je deze informatie trouwens ook geven. 

Informatie over operatie

Er is veel informatie op het internet over knieprothese-operaties, maar wat is het en wanneer zou je een knieprothese-operatie nodig hebben? Wat zijn de beste knieprothese-opties en procedures?  Gewrichtsvervanging heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste gewrichtsvervangende operatie in 1972. Sommige mensen hebben zelfs gesproken over het vervangen van hun gehele knie door een prothese. Er is niet één knieprothese-operatie die door iedereen wordt aanbevolen. Maar dat betekent niet dat je geen weloverwogen beslissing kunt nemen. Er zijn immers genoeg dingen die je kunt doen om een toekomstige knieprothese-operatie te voorkomen waar je misschien nog niet aan gedacht hebt.

knieprothese operatie

Wanneer een operatie?

Wanneer heb je een knieprothese operatie nodig? Of je een knieprothese nodig hebt, hangt af van jouw situatie. Meestal heb je een knieprothese nodig wanneer je knieën niet voldoende beweeglijk zijn. Iemand met een ernstige knieblessure kan bijvoorbeeld onmiddellijk een knieprothese nodig hebben als het letsel zijn bewegingsvrijheid beperkt. Of iemand die een langdurig herstelprogramma volgt, heeft misschien jaren later een knieprothese-operatie nodig als zijn knie blijft verslechteren. De chirurg zal natuurlijk al je medische problemen in overweging nemen wanneer hij/zij jouw behoefte aan een knieprothese-operatie overweegt. Mocht je vragen hebben over de procedure, dan kan je die ook altijd aan je huisarts stellen.