NK Highland Games

Highland Games 2018
Het ziet er naar uit dat wij dit jaar wederom het Nederlands Kampioenschap Highland Games organiseren tijdens de Lentiade op 14 en 15 april. Houdt de website in de gaten voor meer informatie..!

Highland Games 2017
Tijdens de voorjaarsfair Lentiade vond op 6 én 7 mei 2017 het Nederlands Kampioenschap Highland Games plaats onder leiding van Wout Zijlstra, zelf diverse malen (inter-)nationaal kampioen en tevens organisator van Sterkste Man wedstrijden. Zo’n 20 professionals uit Nederland én Belgie  – breedgeschouderde mannen in traditionele kilt – hebben de de krachten gemeten met steenstoten (putting the stone), gewicht vérslingeren (weight for distance), hamerslingeren (hammer throwing), paalwerpen (caber tossing) en gewicht hoog gooien (weight over the bar). Hiermee waren punten te verdienen voor de finale van de Highland Games in Hank op 2 en 3  september 2017, tevens het toneel van het Wereld Kampioenschap!

Nederlands Kinderkampioenschap
Voor de kinderen van 6-12 jaar was er het Nederlands Kinderkampioen-schap Highland Games waarbij spel en vermaak voorop stond bij ongevaarlijke onderdelen als het whiskyvat rollenboomstam slepen, hoog gooien, kogelstoten en het maken van een Schotse puzzel.

Geschiedenis
Highland Games zijn traditionele, atletische volkspelen die zijn ontstaan in de hooglanden van Schotland. Volgens de overleving werden de eerste wedstrijden in de 11e eeuw gehouden door de leiders (chieftains) van de clans om te meten wie van hun mannen fit genoeg was om ten strijde te trekken. Later werd het een krachtmeting tussen alle Schotse clans. Inmiddels zijn er overal ter wereld dit soort wedstrijden, zoals in Nederland onder auspiciën van de Internationale Highland Games Federatie tijdens de Lentiade en in Hank.