29 november 2021

Hoe kun je een goed gehoortoestel kopen?

Je hebt een gehoortoestel nodig, maar je weet niet welk gehoortoestel je het beste kunt kopen. De keuze is ook enorm, aangezien er wel honderden soorten gehoortoestellen verkrijgbaar zijn. Waar moet je nu op letten bij het kopen van een goed gehoortoestel? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

  1. Ga naar de audicien

Aangezien je weet dat je een gehoortoestel nodig hebt, heb je waarschijnlijk al een gehoortest gedaan bij een audicien. Voor het aanmeten van een gehoortoestel kun je ook het beste naar een audicien gaan. De audicien kijkt naar jouw wensen en eisen en bepaalt je luisteromstandigheden. Aan de hand hiervan raad hij je een aantal geschikte gehoortoestellen. Je kunt hieruit een gehoortoestel kiezen dat jou goed lijkt.

  1. Test het hoortoestel

Een gehoortoestel mag je acht weken testen. Maak hier ook gebruik van, zodat je zeker weet of het gehoorapparaat ook bij jou past. Probeer in die acht weken tijd verschillende activiteiten te doen, zodat je kunt ontdekken hoe het hoortoestel in verschillende omstandigheden werkt. Loop bijvoorbeeld eens op straat en in de winkel, ga naar een feestje of een theater en pak eens fiets. Twijfel je over het gehoortoestel en denk je dat dit niet het juiste gehoorapparaat voor je is? Dan hoef je het ook niet te kopen. Je betaalt dan alleen voor de oorstukjes die voor jou op maat zijn gemaakt.

  1. Bekijk wat er vergoed wordt

Helaas zijn gehoortoestellen niet zo goedkoop. Vaak betaal je voor een gehoorapparaat al rond de 1000 euro. Je basisverzekering vergoedt meestal ongeveer 500 euro bij de de aankoop van een hoortoestel. Heb je ook een aanvullende verzekering? Dan kun je meer vergoed krijgen, maar dit is afhankelijk van je pakket en je zorgverzekeraar. Bekijk dit daarom goed voordat je tot aankoop overgaat.