29 november 2021

Het verhaal achter jouw schippers pet

De schippers pet, een steeds maar populairder wordend fenomeen. Dit is een zeer bekende soort pet die enorm in het oog valt bij de meesten. Dit is een pet die een beetje wat weg heeft van een pilotenpet of een legerpet. Dit komt omdat het waarschijnlijk ook daarop is gebaseerd. Dit is echter niet het oorspronkelijke ontwerp, ook het leger heeft destijds het ontwerp afgekeken. Van wie? Van de arbeiders in de 19de eeuw. Het uniform in de legers bestond toen al bijna 2 eeuwen, waardoor de pet een goede aansluiting hierop was. Vanaf toen was het voor iedereen belangrijk, waar kun je de beste schippers pet kopen?

Arbeiders

De arbeiders die in de 17de eeuw soortgelijke petten droegen, deden dit niet zozeer om enig nut. Het gaat bij hen om de herkenning. De verschillende beroepstakken behoorden vroeger tot verschillende gildes. Dit kun je een beetje vergelijken met wat vandaag de dag wordt aangeduid als branches en brancheorganisaties. Ook de gildes hadden namelijk een voorzitter. De arbeiders wilden op een gegeven moment ook herkenbaar zijn en uniformiteit uitstralen. Hierbij zijn ze overgegaan op het dragen van bepaalde petten. Dit zou tegenwoordig toegejuicht worden, maar dat was toen toch echt anders.

Klassen

Het betreft hier natuurlijk de Engelse arbeiders, dus dat betekent dat het een samenleving betreft met een duidelijke en zeer machtige adel. Deze bepaalde uiteindelijk direct of indirect het reilen en zeilen van de samenleving. Dit betekent ook dat ze het hier niet mee eens waren. De adel was immers erg gesteld op het benadrukken van hun adelheid en hun verhevenheid boven de rest van de mensen. De arbeiders waren in hun ogen namelijk laag in de sociale status. Door de groeiende welvaart konden de arbeiders zich meer uiterlijk vertoon veroorloven, wat de kloof minder groot maakte. Dit wilde de adel uiteraard voorkomen en traden hiertegen op.