Geen mengsel van verschillende wijnen

      Geen reacties op Geen mengsel van verschillende wijnen

Veel mensen denken dat een rosé wijn een mengsel is van een rode en witte wijn, rosé wordt gemaakt van blauwe druiven soms in combinatie met witte druiven. De wijn is eigenlijk een lichte rode wijn, net als witte wijn kun je deze gekoeld drinken. De kleur van de wijn is afkomstig van de schillen van de blauwe druiven, de kleurstoffen zitten juist in de schillen. Wanneer je de schil kort mee laat gisten geven ze de kleurstof aan het sap. Zachtjes persen zorgt er ook voor dat je de mooie kleur krijgt die de wijn heeft.

rosé wijn

Wijnen uit Spanje en Portugal

de rosé wijnen uit Spanje en Portugal zijn vaak donkerder van kleur, dit komt omdat in de schil van de druif meer kleurstoffen zitten. Het kan ook een bewuste keuze zijn, dan zijn de schillen tijdens het weken langer blijven zitten in de wijn. Ook door langer te persen komt er meer kleurstof vrij waardoor de donkere kleur ontstaat. In Europa is het verboden om rosé te maken van gemengde witte en rode wijnen. Bij Champagne is dit wel toegestaan, bij rosé Champagne wordt er een heel klein beetje rode wijn toegevoegd. 

Trend die ontstaat

Bij rosé wijn zie je na een verloop van tijd een trend ontstaan, langzaam zie je steeds meer mensen bijvoorbeeld lichtere wijn drinken of juist donkerder. Tegelijkertijd wordt de smaak van de wijn ook droger, waar die trend vandaan komt weet niemand. Volgens wijnwinkels hebben drinkers van rose behoefte om af te wisselen en drinken zij niet altijd hetzelfde. Maar dat dit juist in gelijke trend gebeurd is wel heel toevallig. Bij andere soorten wijnen is deze trend niet te zien, bij normale rode en witte wijnen zijn de drinkers over het algemeen wel trouw aan het soort en de kleur wijn.