Dit zijn de meest gangbare maten van dekbedovertrekken

Wanneer je lakens koopt, is het uiterst belangrijk dat ze op maat zijn van je deken. Een te groot of te klein laken is niet goed voor je nachtrust. De maten van dekbedovertrekken kunnen nogal variëren, maar er zijn een aantal standaard maten die je in de meeste winkels tegenkomt:

  • 90 centimeter breed, ofwel een eenpersoons dekbed
  • 140 centimeter breed, ofwel een twijfelaar dekbed
  • 200 centimeter breed, ofwel tweepersoons dekbed
  • 240 centimeter breed, kingsize

De lengtematen

Lengtematen kunnen sterk variëren. Er zijn wel een aantal standaard maten voor lakens en dekbedovertrekken die we in de meeste winkels tegenkomen. De lengtematen die standaard zijn betreffen 200 centimeter en 220 centimeter. Nederlanders zijn echter een lang volk dus er zijn ook andere maten te koop. Een eenpersoons dekbed is vaak voor kinderen bedoeld en is dus relatief kort, maar bij een echt goede winkel kun je ze ook kopen in 220 of 230 centimeter lengte.

maten van de dekbedovertrekken

Waarom de maat zo belangrijk is

Als je een dekbedovertrek uitzoekt, dan wil je dus echt een overtrek hebben die precies op jouw deken past. De reden daarvoor is simpel. Het is namelijk niet goed voor je om onder een overtrek te slapen die eigenlijk te klein is. De deken wordt daardoor onnodig op elkaar gepropt. Je slaapt dan in feite onder een dubbele deken, als je pech hebt. Dan krijg je het te heet, met name in de warme seizoenen. En daar kun je weer een flink verpeste nachtrust door hebben.